TEHTÄVÄKORTIT

TYÖKYKYÄ EDISTÄVÄ LIIKUNTA 1/3

Täältä löydät liikuntaan ja liikkumiseen liittyviä tehtäviä. Pääset täyttämään liikuntapäiväkirjaa, keräämään liikuntasuorituksia, pohtimaan omaa liikkumistasi ja liikunnan merkitystä sekä tekemään päätöksiä oman hyvinvointisi edistämisestä!

Tavoitteena on oppia näkemään liikunta osana terveyden ylläpitämistä, tutustua liikkumisen vaihtoehtoihin ja ottamaan liikunta osaksi elämää. Tästä päätöksestä kiität itseäsi muutaman vuoden päästä.

Monipuolinen vaihteleva liikkuminen edistää jaksamista, hyvää mieltä ja pitää sinut terveenä.

Liikuntatottumukset

Hyvinvointisuunnitelma

Elämä on sarja pieniä päivittäisiä tekoja ja tekemättä jättämisiä. Se kuka sinä olet, on lopulta noiden asioiden summa. Tärkeintä on löytää tasapaino kaiken hyvän ja itsestä huolehtimisen välillä.
Smart Moves -hankkeessa on luotu interaktiivinen hyvinvointisuunnitelma, jossa voit pienillä askelilla miettiä, miten voisit huolehtia omasta hyvinvoinnistasi. Hyvinvoinnista huolehtiminen tarkoittaa pieniä arjen asioita ja valintoja, joihin voit paljon itse vaikuttaa.

Täytä viikon ajan Smart Movesin sivuilta löytyvä interaktiivinen hyvinvointisuunnitelma. Lataa interaktiivinen pdf koneellesi, täytä lomake ja tallenna se.

Fill out my online form.

Liikuntatottumukseni

Päivittäinen liikkuminen ja liikuntatottumukset vaikuttavat paljon jaksamiseesi, oppimiseen ja hyvinvointiisi. Liikkumista voi lisätä pienillä muutoksilla päivittäisissä rutiineissa.

Liikkumista voi olla tapahtua esim. kotitöitä tehden, koulumatkoilla tai opiskelupäivän aikana. Erityistä liikuntaharrastusta tai itsensä äärimmilleen viemistä ei tarvita. Myöskään kalorien kulutusta ei tarvitse tarkkailla, riittää kun liikunnasta tulee hyvä olo.

Liikkumisensuosituksen mukaan 15–18-vuotiaan tulisi liikkua ainakin 1 tunti päivässä, josta puolet olisi reipasta liikuntaa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi reipasta kävelyä, hölkkää, pyöräilyä, uimista jne. Reipas liikunta nostaa sykettä ja hengästyttää.

Suositus kehottaa myös kehittämään voimaa ja notkeutta kolme kertaa viikossa. Tällaista liikuntaa on esimerkiksi venyttelyä, joogaa, pallopelejä tai tanssia.

Pitkiä paikallaanolon aikoja (yli 2h) sekä ruudun ääressä vietettyä aikaa tulisi välttää. Hyvä olisikin liikkua aina kun voi, vaikka pieninä määrinä kerrallaan.

Lue, miksi liikkumista kannattaa lisätä Työkykypassin sivulta Liikunta auttaa jaksamaan.

Fill out my online form.

Oma tapa liikkua

Liikunnallinen elämäntapa tekee hyvää. Tärkeintä on, että liikut itsellesi sopivalla tavalla. Liikkumisesta ei kannata tehdä pakkopullaa. Satojen liikuntamuotojen joukosta löytyy takuuvarmasti jokaiselle jotakin. Koskaan ei ole liian myöhäistä kokeilla jotakin uutta!

Pohdi juuri sinulle sopivia ja mieluisia tapoja liikkua. Liikkuminen voi olla ohjattu harrastus, itsenäistä treenaamista tai rentoa ajanviettoa kavereiden kesken.

Fill out my online form.

Liikutko riittävästi?

Liikuntasuositukset kannustavat liikkumaan monipuolisesti. Suositukset sisältävät sekä kestävyysliikunnan että lihaskuntoharjoittelun.

Kohtalaisesti kuormittavaa kestävyysliikuntaa olisi hyvä harrastaa kolme kertaa viikossa, yhteensä noin 2 tuntia 30 minuuttia. Hyviä liikuntalajeja kestävyysliikuntasuosituksen toteuttamiseen ovat esimerkiksi reipas kävely, juoksu tai pyöräily. Valitse sellainen liikuntalaji, joka on itsellesi mieleinen. Lue lisää kestävyysliikunnasta (linkki vie Smart Movesin sivuille).

Hyvä lihaskunto tekee elämästä kevyempää. Vahva lihaksisto helpottaa liikkumista ja tehostaa toimintakykyä. Ylläpitämällä lihaskuntoasi, pidät yllä myös työkykyäsi. Lihaskuntoa olisi hyvä treenata kaksi kertaa viikossa. Punttisali on hyvä paikka kehittää lihaskuntoa, mutta samaan tarkoitukseen sopii yhtä hyvin esimerkiksi monenlainen hyötyliikunta. Lue lisää lihaskunnosta (linkki vie Smart Movesin sivuille).

Liikutko riittävästi? Voit tutustua myös Työkykypassi-sivustolla aiheeseen sivulla Riittävästi liikuntaa.

Fill out my online form.