TEHTÄVÄKORTIT

TYÖKYKYÄ EDISTÄVÄ LIIKUNTA 3/3

Täältä löydät liikuntaan ja liikkumiseen liittyviä tehtäviä. Pääset täyttämään liikuntapäiväkirjaa, keräämään liikuntasuorituksia, pohtimaan omaa liikkumistasi ja liikunnan merkitystä sekä tekemään päätöksiä oman hyvinvointisi edistämisestä!

Tavoitteena on oppia näkemään liikunta osana terveyden ylläpitämistä, tutustua liikkumisen vaihtoehtoihin ja ottamaan liikunta osaksi elämää. Tästä päätöksestä kiität itseäsi muutaman vuoden päästä.

Monipuolinen vaihteleva liikkuminen edistää jaksamista, hyvää mieltä ja pitää sinut terveenä.

Taukoliikunta

Ylös penkistä

Liiallinen istuminen aiheuttaa vaivoja. Se on useimmille lihaksille lähes täydellinen lepotila. Pelkkä seisomaan nouseminen kasvattaa energiankulutusta 13–20 % ja lisää lihasaktiivisuutta 200 %.

Istumisesta tekee haitallista sen pitkäaikaisuus. Yhtäjaksoinen paikallaan istuminen on haitallista keholle. Nousemalla ylös penkistä riittävän usein edistät terveyttäsi ja aivotkin toimivat paremmin.

Istutko sinä liikaa? Lue istumisesta ja tauottamisesta Työkykypassin sivulta Taukoja työhön.

Fill out my online form.

Istu oikein

Liiallisen istumisen aiheuttamia oireita voi helpottaa istumalla oikein. Tärkeintä on, että vaihtelet asentoasi mahdollisimman usein. Kiinnitä huomiota istuma-asentoosi aina kun istut, niin kotona, koulussa kuin töissä. Katso Smart Movesin sivuilta vinkkejä oikeaoppiseen ja vaihtelevaan istumiseen.

Fill out my online form.

Taukoliikuntaa

Opiskeltaessa tulee usein istuttua paljon. Päivittäistä istumista voi kuitenkin vähentää helposti jo pienellä muutoksella. Taukoliikunta on siihen oiva keino. Se saa veren virtaamaan lihaksiin ja keskittymiskyvyn terävöitymään.

Taukoliikunnan ottaminen omiin rutiineihin on myös työelämän kannalta suositeltavaa. Pidät työkyvystäsi huolta, kun ehkäiset etukäteen raskaan työn ja huonojen työasentojen kropalle aiheuttamaa rasitusta.

Taukoliikunta on helppoa ja nopeaa. Se ei vaadi kuin muutaman minuutin venyttelyn, jonka päätteeksi liikuttelet ja oikaiset jämähtäneitä ruumiinosiasi. Lue lisää taukoliikunnasta Työkykypassin sivulta Taukoja työhön.

Fill out my online form.

Ryhmätehtävä: Ohjelmaa taukoihin

Koulussa tulee helposti istuttua paljon. Usein myös vapaa-aika kuluu television tai tietokoneen ääressä istuen. Istumista kannattaa koulupäivän aikana tauottaa. Taukoliikunta kannattaa opetella osaksi omia rutiineja, jolloin sama tapa on helpompi säilyttää myös työelämässä.
Istumista kannattaa tauottaa 30–45 minuutin välein. Tauottamisen lisäksi istuma-asentoa on hyvä tarkkailla ja vaihdella mahdollisimman usein.
Fill out my online form.