TYÖELÄMÄLLE

Ammattiosaajan työkykypassin tarkoitus on lisätä opiskelijan tietoja, taitoja ja motivaatiota huolehtia omasta terveydestä ja hyvinvoinnista opiskelun aikana ja sen jälkeen. Tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää työkyvystä huolehtimisen olevan osa ammattitaitoa.

Ammattiosaajan työkykypassin opetuksen ja ohjauksen järjestäminen on koulutuksen järjestäjille vapaaehtoista, samoin passin suorittaminen on vapaaehtoista opiskelijalle.

Ammattiosaajan työkykypassin osa-alueet opitaan osana ammatillista perustutkintoa, ammattitutkintoa tai erikoisammattitutkintoa. Myös opiskelijakunta- ja tutortoiminnassa sekä vapaa-ajan harrastuksissa hankittu osaaminen voidaan tunnustaa osaksi työkykypassia.

TYÖKYKYPASSIN TEEMAT

Opiskelija perehtyy siihen, mihin asioihin huomiota kiinnittämällä hän voi parantaa omaa työskentelyään ja vähentää työstä aiheutuvaa kuormitusta.

Opiskelija kokeilee, miten liikunnan lisääminen vaikuttaa työssäjaksamiseen, ja saa vinkkejä liikkumisen lisäämiseen.

Opiskelija tutustuu asioihin, jotka auttavat häntä kehittämään omia voimavarojaan ja hyvinvointiaan.

Opiskelija pohtii sitä, mitä vaikutuksia työyhteisöllä on hyvinvointiin ja mikä merkitys sosiaalisilla suhteilla ja harrastuksilla on työssäjaksamisen näkökulmasta.

TYÖKYKYPASSIN ESITE

Työelämässä työkykypassi antaa tietoa työnhakijan omasta motivaatiosta, tiedosta ja taidoista huolehtia toiminta -ja työkyvystä.

On tärkeää, että työpaikoilla opiskelijoilta kysytään työkykypassin suorittamisesta: onko opiskelija suorittamassa työkykypassia tai suorittanut sen jo.

Työnantajan tuki ja kannustus omasta työkyvystä ja hyvinvoinnista huolehtimiseen on erityisen arvokasta juuri työelämään tuleville opiskelijoille.

OPINNOISTA TYÖELÄMÄÄN

Ammattitaitoon kuuluu työkyvystä huolehtiminen

Työkyky- ja hyvinvointitaitoja katsotaan alla olevissa jutuissa oppilaitoksen, työelämän ja opiskelijan näkökulmasta logistiikka-, ravintola -sekä sosiaali- ja terveysalalla. Lisäksi löytyy kirjoitus opiskelijoiden työkyky- ja hyvinvointitaitojen osaamisen tärkeydestä yleisesti ammatillisessa koulutuksessa.

Alat yleisesti

Sosiaali- ja terveysala

Logistiikka-ala

Ravintola-ala

Vastuu opiskelijoiden työkyvystä on yhteinen

Yrityksille henkilöstön työkykyisyys on tärkeä voimavara ja kilpailuvaltti. Työkyvyn ylläpidosta huolehtiminen on osa ammatillista osaamista.

Työkyky- ja hyvinvointitaitojen hiomisen tukena opinnoissa toimii Ammattiosaajan työkykypassi. Opiskelijalle tärkeä kannustin työkykypassin suorittamiseen on sen tarjoama hyöty työnhaussa. On tärkeää, että työpaikoilla tunnetaan Ammattiosaajan työkykypassi ja opiskelijoilta kysytään työkykypassin suorittamisesta: onko opiskelija suorittamassa työkykypassia tai suorittanut sen jo.

VIESTINTÄMATERIAALIT

Digiflyerit työkyvyn tärkeydestä viestimiseen

Viedään yhdessä viestiä työkyvyn ja hyvinvoinnin huolehtimisen merkityksestä eteenpäin! Lataa 11kpl somekäyttöön tuotettuja digiflyereitä, joissa tietoa Ammattiosaajan työkykypassista sekä eri ammattialojen ja asiantuntijoiden näkemyksiä työkyvystä ja hyvinvoinnista.

Vastuu opiskelijoiden työkyvystä on yhteinen -infoteksti

Valmis teksti työkyvyn ja hyvinvoinnin huolehtimisen tärkeydestä sekä Ammattiosaajan työkykypassista. Hyödynnä valmista tekstiä esimerkiksi saatteena työpaikoilla omalle työyhteisölle kertoessa aiheesta tai oppilaitoksissa lähettäessä tietoa työelämäkontakteille, kuten työpaikkaohjaajille, rekrytoinnista vastaaville ja muita opiskelijoita ja vastavalmistuneita työnhakijoita työssään kohtaaville.

Opinnoista työelämään

Kirjoitukset työkyky- ja hyvinvointitaitojen osaamisen tärkeydestä. Jutut PDF-muodossa.

Ota seurantaan SAKU ry:n somekanavat:

facebook @hyvinvointiaamiksiin
instagram @sakurynet

Hyödynnä someviestinnässä:

#SAKUry #työkykypassi #AmmatillinenKoulutus #amispoweria

Jos julkaisette Ammattiosaajan työkykypassiin liittyvää materiaalia, voitte merkitä meidät rinnakkaistekijäksi.

TYÖELÄMÄKAMPANJA

SAKU ry järjesti vuoden 2025 alussa viestinnällisen Vastuu opiskelijoiden työkyvystä on yhteinen -kampanjan, jonka tavoitteena oli nostaa esille opiskelijoiden työkykyisyyden tukemisen tärkeys ja Ammattiosaajan työkykypassi sen välineenä. Viestintäkampanja käynnistyi Vastuu opiskelijoiden työkyvystä on yhteinen -webinaarilla, mikä oli suunnattu työelämän järjestöille, työelämälle sekä oppilaitosten henkilöstölle. Webinaarissa pureuduttiin työkykyisyyden ja hyvinvoinnin ajan ilmiöihin. Pääpuheenvuoron piti psykologi Satu Lähteenkorva.

Webinaari tallennettiin ja se on katsottavissa huhtikuun 2025 loppuun saakka.

Tallenteen kesto 45min.