ehjät nivelet

TYÖKYKYÄ EDISTÄVÄ LIIKUNTA 3/6

Kroppa muuttaa ajatukset liikkeiksi ilman, että meidän tarvitsee miettiä yksityiskohtia. Ei tarvitse miettiä, mitkä kymmenistä kaulan lihaksista supistuu ja mitkä rentoutuvat, kun käännetään päätä. Me vaan käännetään päätä.

Kiinnitä tietoisesti huomiota siihen, voisitko työskennellä paremmassa työasennossa, tai päädyt ylikuormittamaan niveliäsi tai jotain yksittäistä lihasta.

Piirros henkilöstä kumartumassa. Rasitus kohdistuu alaselkään.

Pitkäaikainen työskentely kumartuneena kuukausien ja vuosien ajan heikentää välilevyn seinämää ja voi aiheuttaa välilevyn puhkeamisen. Selän kiertäminen kumartuneena moninkertaistaa välilevyihin ja nivelsiteisiin kohdistuvan kuormituksen. Erityisesti jos käytät voimaa nostaaksesi tai liikuttaaksesi jotain.

Piirros henkilöstä maalaamassa seinää. Rasitus kohdistuu olkapäähän.

Jatkuvan käsien kohoasennossa työskentelyn seurauksena olkapään limapussi voi puristua, turvota ja jäykistyä ja tulehtua. Limapussin tulehdus tekee käden nostamisesta kipeää tai jopa mahdotonta.

Piirros henkilöstä polvillaan istuttamassa kasvia ruukkuun. Rasitus kohdistuu polveen.

Kyykyssä työskenteleminen kuormittaa polvea. Samoin paikallaan seisominen kovalla alustalla lisää polviniveleen kohdistuvaa kuormitusta. Polvillaan työskentelyä kannattaa pyrkiä välttämään. Mikäli se ei ole mahdollista – käytä polvisuojia.

Epämiellyttävältä tuntuva työasento on merkki ylikuormituksesta

Huono asento nivelessä, reilu voiman käyttö ja runsaat toistot edesauttavat rasitusvamman syntymistä. Sopivissa olosuhteissa vamman saa aikaiseksi nopeasti.

 

Muutokset kudoksissa voivat olla peruuttamattomia, joten toisin päin asiat eivät mene samalla vauhdilla. Voit tietty muuttaa tekemistäsi jo ennen kuin alkaa tuntua epämiellyttävältä.

Lihasten kunto suojaa niveliäsi

Jos joudut työskentelemään paljon hankalissa työasennoissa, on riittävä lihaskunto ja liikkuvuus ainoa keino suojata itseäsi.

Väsyneenä hermosto ei toimi niin kuin pitäisi ja esimerkiksi reaktiot ovat hidastuneet. Liikkeistä tulee kömpelöitä ja riski rasitusvammojen syntymiseen kasvaa.

Opiskelijoita työhaalareissa venyttelemässä selkää.

Selkä menee romuksi kumarassa

Selkäranka on käytännössä 24 päällekkäin pinottua luuta. Luiden välissä on niveliä ja välilevyjä, jotka mahdollistavat selkärangan liikkumisen.

Kumartuessasi eteenpäin:

 • vipuvarsi selässä kasvaa ja lihakset joutuvat työskentelemään moninkertaisesti kovemmin.
 • selkää tukevat nivelsiteet ovat venytettyinä.
 • välilevyt puristuvat ja puristuessaan ne voivat painaa esimerkiksi hermoja ja aiheuttaa kipua.

Kyykistely on myrkkyä polvelle

Polvinivel on oikeastaan suunniteltu kävelemiseen. Seisoessa polven on pystyttävä kantamaan koko kehosi paino. Kuten muissakin nivelissä ääriasennot lisäävät rakenteisiin kohdistuvaa kuormitusta.

  Käsi tekee, mitä olkapää käskee

  Olkapää on vartalon liikkuvin nivel, joka on hienommin rakennettu kuin yksikään teollisuusrobotti (huoltovälissä on vaan tingitty). Aina kun liikutat kättäsi, liikutat myös olkapäätäsi.

  • Mitä korkeammalla ja kauempana vartalostasi kätesi työskentelevät, sitä enemmän olkapää kuormittuu.
  • Käsien laskeminen hetkeksi vartalon sivuille palauttaa verenkierron kudoksiin ja auttaa estämään rasitusvamman syntymisen.

  Lue lisää

  Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
  Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto