stressi

TERVEYSOSAAMINEN 5/6

Stressi

Stressi on ihmiselle normaali reaktio. Silloin kun tilanne tuntuu itselle haastavalta, painaa elimistömme hälytysnappia. Kehossa alkaa virrata hormoneja ja valmistaudumme taistelemaan. Meissä tapahtuu fyysisiäkin muutoksia, esimerkiksi sydämen lyöntitiheys ja verenpaine nousevat.

Jos stressi on voimakasta ja sitä jatkuu pitkään, se voi johtaa henkiseen ja fyysiseen sairauteen. Lyhytaikainen stressi ei yleensä aiheuta ongelmia – se saa ihmiset tekemään parhaansa.

Työpäivän aikana tulisi olla sekä vaativia että helppoja tehtäviä. Elimistön tulisi pystyä välillä palautumaan valmiustilasta. Liika tylsyys on myös rasittavaa.

Taulukko, jonka reunoilla nuolet "suoritukset" ja "vaatimukset". Alimmillaan tylsyys, äärimillään uupumus. Optimitaso on sillä välillä.

Mistä tunnistaa onko stressaantunut


Stressin syyt ja vaikutukset ovat yksilöllisiä. Stressaantuneena saatat jännittää ja kokea huolen ja pelonkin tunteita. Nopeasti ohimenevinä ja ei liian voimakkaina nämä tunteet ovat normaaleja.

Silloin on syytä huolestua jos
 

  • mielialasi ja käyttäytymisesi muuttuvat, olet ärtynyt, sinun on vaikea tehdä päätöksiä tai et saa normaaleja töitä tehdyksi.
  • tunnet, ettet selviä tai et pysty hallitsemaan elämääsi.
  • alkoholi ja tupakka täyttävät ruokaympyräsi.
  • terveytesi romahtaa, sinulla on toistuvia päänsärkyjä ja et saa nukuttua.

Tiesitkö?

Moni pyrkii tasaamaan paineita hermosavuilla. Todellisuudessa tupakointi ylläpitää elimistösi stressitilaa. Levottomuus, univaikeudet, keskittymisvaikeudet ja ärtyneisyys ‒ yleisimmät vieroitusoireet ‒ eivät taatusti laske stressikäyrääsi. Uusi nikotiiniannos lievittää vieroitusoireita joksikin aikaa, mutta pysyvästi tilanne paranee vain jättämällä tupakka kokonaan.

Mikä stressiin auttaa?

Jos olet stressaantunut, ratkaisuja tilanteeseen voi etsiä

  • pyrkimällä muuttamaan stressiä aiheuttavia olosuhteita
  • jos olosuhteita ei ole mahdollista muuttaa, voit muuttaa omaa suhtautumistasi olosuhteisiin

Muista, että sosiaaliset suhteet ovat hyvä puskuri stressiä vastaan. Onko sosiaalinen elämäsi kunnossa? Lue lisää aiheesta: Kahdenväliset suhteet.

Piirros henkilöstä, joka yrittää nukkua, mutta päässä pyörii asioita.