stress

Hälsokompetens 5/6

Stress

Stress är en normal reaktion. När man upplever att en situation är jobbig trycker kroppen på nödknappen. Då börjar kroppen producera hormoner och förbereder sig för strid. Det sker också fysiska förändringar i kroppen, hjärtat börjar till exempel slå snabbare och blodtrycket stiger.

Om man under en längre tid upplever kraftig stress kan det leda till psykiska och fysiska sjukdomar. Kortvarig stress brukar inte leda till problem – det får istället folk att göra sitt bästa.

En normal arbetsdag borde innehålla både utmanande och enklare uppgifter. Kroppen skall hinna återhämta sig från känslan av att vara i beredskap. Det är också påfrestande att ha det alltför tråkigt.

Hur vet man om man är stressad

 

Vad som förorsakar stress och hur det påverkar en människa är alltid individuellt. När du är stressad är du kanske spänd och känner dig orolig eller till och med rädd. De här känslorna är helt normala, så länge de går snabbt över och inte är alltför kraftiga.   

Du har skäl att bli orolig om 
 

  • ditt humör eller beteende förändras, du är irriterad, du har svårt att fatta beslut eller du inte klarar av att sköta ditt normala arbete.
  • du känner att du inte klarar av eller inte kan hantera ditt eget liv.
  • din matcirkel består av alkohol och tobak.
  • din hälsa kollapsar, du har återkommande huvudvärk och sömnproblem.

Visste du att?

Många använder tobak för att lugna ner sig, men egentligen upprätthåller tobak kroppens stresstillstånd. Rastlöshet, sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter och irritation ‒ de vanligaste symptomen på abstinens ‒ sänker definitivt inte din stressnivå. En ny dos nikotin lindrar dina abstinensbesvär för en liten stund, men på lång sikt blir situationen bättre bara om du lämnar bort tobaken helt och hållet.

Vad hjälper mot stress?

Om du är stressad kan du försöka lösa situationen

  • genom att försöka ändra på de förhållanden som orsakar stress
  • om du inte kan ändra på omständigheterna kan du ändra på hur du förhåller dig till dem

Kom ihåg att sociala relationer är en bra buffert mot stress. Är ditt sociala liv i skick? Läs mera om stress: relationer till omgivningen.