UPPGIFTSKORT
HÄLSOKOMPETENS 2/6Här nedan hittar du uppgifter som handlar om hur du kan upprätthålla din hälsa. Du kommer att få fundera över näring, sömn, psykisk hälsa, rusmedel, sexuell hälsa, trafikbeteende, människorelationer och alla de beslut som du dagligen fattar och som påverkar din hälsa.
Tanken är att du skall fundera över de val och levnadsvanor som påverkar ditt välmående och kanske också göra dig själv en stor tjänst: besluta dig för att sköta om din egen hälsa.
Välmående handlar om många små beslut som tillsammans har en väldigt positiv inverkan på ditt liv.
Näring
Tallriksmodellen
Följ under en veckas tid med hur mycket sallad du äter. Välj ut en dag som skall vara din salladsdag och den dagen skall du äta så mycket sallad som du bara orkar. De andra dagarna kan du äta som du själv vill. Ge dig själv salladspoäng till exempel på följande sätt:
- En osthamburgare 0 poäng
- En hamburgare med en extra sallad vid sidan om 1 poäng
- En handfull sallad i samband med en normal måltid 3 poäng
- En halv tallrik sallad 4 poäng
- En tallrik fylld med sallad 5 poäng
Socker?
Det finns absolut inga näringsämnen i socker, endast energi. Socker är inte bara skadligt för tänderna utan också för matsmältningen, vilket leder till övervikt. Enligt rekommendationerna skall män äta grovt taget max 26 sockerbitar om dagen och kvinnor 22 bitar. Läs mera på webbsidan Syö hyvää (finns tills vidare endast på finska).
När man är trött och har sovit för lite får man ett ökat sockersug. När man känner att man ännu borde orka men energinivån är låg är det lätt hänt att man ger efter och tar en energidryck. Energidryckerna innehåller ändå enbart tom energi, huvudsakligen i form av socker.
Hur får vi i oss socker?
Ät bra
Gå till skolans matsal, ät och gör följande uppgift
Fyll hälften av tallriken med grönsaker:
Småätandes
Man orkar ofta bäst om man äter med regelbundna mellanrum under dagen. Långvarig fasta eller kontinuerligt småätande anstränger kroppen. När du äter regelbundet hålls energin på en jämn nivå, du överraskas inte av trötthet och du slukar inte för stora portioner mat på en gång. Det lönar sig att låta det gå 3–5 timmar mellan måltiderna. Läs mera på webbsidan Syö hyvää.
Måltidsrytmen kan till exempel se ut så här:
- 7-8 Frukost
- 11-12 Lunch
- 14-15 Mellanmål
- 17-18 Middag
- 20-21Kvällsmål
Man kan inte alltid alla dagar hålla fast vid den här måltidsrytmen. Men om du alltid äter i skolan då när du har möjlighet till det hjälper det dig att hålla din energi på en jämn nivå. Om man inte äter en ordentlig lunch börjar man lätt småäta, vilket kan leda till att man får i sig betydligt mera energi och färre nödvändiga näringsämnen än om man skulle ha ätit en ordentlig måltid.
Bygg upp ditt mellanmål = 1+1+1
Salt
Du skall äta mindre än fem gram salt om dagen. Det är väldigt lätt hänt att man äter mera.
Hur får vi i oss salt?