TEHTÄVÄKORTIT

TERVEYSOSAAMINEN 5/6

Täältä löydät terveytesi ylläpitämiseen liittyviä tehtäviä. Pääset pohtimaan ravintoa, nukkumista, mielen hyvinvointia, päihteitä, seksuaaliterveyttä, liikennekäyttäytymistä, ihmissuhteita ja kaikkia niitä valintoja, joita teet terveytesi eteen jokaisena päivänä.

Tavoitteena on pohtia omia hyvinvointiin vaikuttavia valintoja ja elämäntapoja ja ehkä myös tehdä iso palvelus itsellesi: päätös huolehtia omasta terveydestä.

Hyvinvointi on pieniä päätöksiä, joiden kertyvä vaikutus elämääsi on positiivisessa mielessä valtava.

Liikennekäyttäyminen

Liikennekäyttäytyminen

Osa oman hyvinvoinnin edistämistä on vastuullinen liikennekäyttäytyminen. Nuorille sattuu erittäin paljon vakavia onnettomuuksia, joiden syyt ovat omassa käyttäytymisessä. Nuorena ei välttämättä ajattele, millaisia vaaratilanteita oma toiminta voi aiheuttaa ja miten vakavia seuraukset voivat olla.

Sosiaaliset tekijät vaikuttavat paljon riskikäyttäytymiseen: tyhmyys tiivistyy joukossa ja tulee pätemisen tarvetta. Nuori helposti yliarvioi omat kykynsä ja aliarvioi toimintaan liittyvät riskit. Keskeistä on tunnistaa se, miten esimerkiksi kavereiden toiminta vaikuttaa omaan toimintaan: miten jotkut ryhmätilanteet saattavat saada aikaa riskikäyttäytymistä. Liikennesääntöjä ei ole kiusaksi määritelty ja niinkin pienellä asialla kuin turvavyön käyttämisellä voi ehkäistä paljon turhia tapaturmia. Lisätietoja Liikenneturvan sivuilta osiosta Nuoret liikenteessä.

Fill out my online form.

Kävelijät ja pyöräilijät

Osa turvalliseksi liikkujaksi kasvamista on myös se, että osaa jalankulkijana ja pyöräilijänä toimia oikein. Jalankulkijoiden onnettomuusriskiä lisäävät pimeässä ilman heijastinta liikkuminen, liukas keli sekä alkoholi. Myös jalankulkija on liikenteessä tienkäyttäjä ja häntä koskee myös tienkäyttäjän oikeudet ja velvollisuudet. Jalankulkijankin on noudatettava liikennesääntöjä vaaran ja vahingon välttämiseksi. Tienkäyttäjä ei myöskään saa tarpeettomasti estää tai häiritä liikennettä. Lue lisää Liikenneturvan sivuilta jalankulkijat liikenteessä -osiosta.

Myös pyöräilijää koskevat liikennesäännöt. Turvallinen pyöräily vaatii myös hyvän pyörän ja oikeat varusteet. Huolellisuus, varovaisuus, liikennesääntöjen noudattaminen sekä pyöräilykypärän käyttäminen ehkäisevät jo paljon onnettomuuksia. Lue lisää Liikenneturvan sivuilta pyöräilijät-osiosta.

Fill out my online form.

Oikeaoppisesti liikenteessä

Kaikille on selvää, miksi liikennesäännöt ovat olemassa. Jostain kumman syystä, niitä ei silti aina noudateta. Nuoret aiheuttavat paljon vaaratilanteita omalla käyttäytymisellään, johtui se sitten kavereiden painostuksesta tai ajattelemattomuudesta. Vaikka nuoret tiedostavatkin lakien ja liikennesääntöjen merkitykset, silti monet ottavat turhia riskejä: yliarvioivat omat mahdollisuutensa ja aliarvioivat riskit. Lue lisää aiheesta Liikenneturvan sivulta Nuoret liikenteessä.

Fill out my online form.