TEHTÄVÄKORTIT

TERVEYSOSAAMINEN 3/6

Täältä löydät terveytesi ylläpitämiseen liittyviä tehtäviä. Pääset pohtimaan ravintoa, nukkumista, mielen hyvinvointia, päihteitä, seksuaaliterveyttä, liikennekäyttäytymistä, ihmissuhteita ja kaikkia niitä valintoja, joita teet terveytesi eteen jokaisena päivänä.

Tavoitteena on pohtia omia hyvinvointiin vaikuttavia valintoja ja elämäntapoja ja ehkä myös tehdä iso palvelus itsellesi: päätös huolehtia omasta terveydestä.

Hyvinvointi on pieniä päätöksiä, joiden kertyvä vaikutus elämääsi on positiivisessa mielessä valtava.

Päihteet ja riippuvuus

Loppu savuttelulle

Tupakoinnin lopettaminen voi onnistua joiltakin kertaheitolla ja joiltakin se vaatii useamman yrityksen. Se on kuitenkin mahdollista. Oletko koskaan miettinyt, miksi tupakoit tai miksi kaveripiirissä tupakoidaan? Mitä hyötyjä tupakoinnin lopettaminen voisi tuoda tullessaan? Päätös lopettaa tupakointi on terveyden kannalta erittäin hyvä päätös.
Fill out my online form.

Alkoholinkäyttö ja riskirajat

Voit tehdä tämän tehtävän, vaikka et käyttäisi alkoholia.

Jokaisen on hyvä joskus punnita omaa suhdetta alkoholiin. On hyvä tunnistaa omat rajansa ja riskikulutuksen rajat.

Kohtalaisen riskin taso terveillä työikäisillä miehillä on yli 14 alkoholiannosta viikossa ja naisilla yli 7 annosta viikossa. Tällöin alkoholinkäyttö alkaa aiheuttaa kehossa pitkäkestoisempia muutoksia. Juomistapoihin kannattaa kiinnittää huomiota. Nuoren elimistössä alkoholi vaikuttaa kuitenkin haitallisemmin kuin aikuisen, muun muassa siksi että aivot kehittyvät keskimäärin 25 vuoden ikään asti.

Fill out my online form.

Alkoholinkäyttö ja sosiaaliset suhteet

Alkoholin käyttö vaikuttaa usein myös muihin ihmisiin kuin juojaan itseensä. Alkoholi voimistaa tunteita, alentaa estoja, lisää impulsiivisuutta ja laskee verensokeria. Nämä kaikki tekijät vaikuttavat siihen, että usein ihmiset käyttäytyvät humalassa eri tavalla kuin normaalisti. Vaikutukset ovat erilaisia eri ihmisillä.

Jos et halua lähettää tehtäväkorttia sähköpostitse, huomaathan, että voit myös tulostaa tai kopioida valmiin kortin.

Fill out my online form.

Hyvät ja huonot bileet

Bileissä tutustutaan uusiin ihmisiin, vahvistetaan jo olemassa olevia ystävyyssuhteita ja pidetään hauskaa. Alkoholia käytetään usein tunnelman nostattamiseen ja monet kokevat, että alkoholi helpottaa kanssakäymistä. Samoja asioita voi saavuttaa ja kokea tietenkin myös ilman alkoholia.
Biletyksellä on siis monta tehtävää. Mieti tässä tehtävässä mistä hyvät bileet koostuvat ja mikä tekee bileistä huonot.
Fill out my online form.

Tupakointi ja tupakkatuotteet

Tupakoinnin vaarat ja seuraukset tietävät kaikki, mutta tiedätkö, mitä positiivista seuraa siitä, jos lopettaa tupakoinnin?

Mieti hetki, mitä tapahtuu, kun ihminen vähentää tupakointia tai lopettaa sen kokonaan?

Fill out my online form.

Loppu nuuskaamiselle

Nuuskaamisen lopettaminen voi onnistua joiltakin kertaheitolla ja joiltakin se vaatii useamman yrityksen. Se on kuitenkin mahdollista. Oletko koskaan miettinyt, miksi käytät nuuskaa tai miksi kaveripiirissä nuuskataan? Mitä hyötyjä nuuskaamisen lopettaminen voisi tuoda tullessaan? Päätös lopettaa nuuskaaminen on terveyden kannalta erittäin hyvä päätös.
Fill out my online form.

Miksi tupakkatuotteita käytetään?

Oletko koskaan miettinyt miksi nuoret kokeilevat tupakkaa, nuuskaa tai sähkötupakkaa? Tupakkatuotteiden kokeileminen voi johtua esimerkiksi hetken mielijohteesta, uteliaisuudesta, halusta kokeilla rajojaan tai kaveriporukan painostamana. Satunnaiset tupakointi- ja nuuskaamiskokeilut voivat muuttua vähitellen säännöllisiksi ja riippuvuus voi muodostua yllättävän nopeastikin.
Fill out my online form.

Kannabis

Kannabis on laiton päihde. Sen kokeilu ja käyttö ovat kuitenkin yleistyneet ja siihen liittyen voi tulla vastaan monenlaisia mielipiteitä. Kannabiksesta liikkuu paljon ajatuksia, joihin monet uskovat, mutta joilla ei välttämättä ole mitään totuuspohjaa.
Fill out my online form.

Pelipäiväkirja

Pelaaminen on hauskaa ajanvietettä ja tekemistä kavereiden kanssa. Pelaaminen tuo viihdettä, jännitystä ja haasteita ja sen avulla voi oppia uusia taitoja. Joskus peleihin voi tosin uppoutua pidemmäksi aikaa, kuin olisi tarve. Jos pelaaminen menee nukkumisen, muiden harrastusten ja velvollisuuksien (kuten koulussa käymisen) edelle, kannattaa hetki miettiä, kumpi määrää elämässä – sinä vai pelaaminen. Elämässä kannattaa ehtiä tehdä muutakin kuin vain pelata.

Pelipäiväkirja on maksuton verkkosovellus oman digipelaamisen tarkasteluun ja hallintaan. Palvelussa voit esimerkiksi pitää kirjaa peleihin käyttämästäsi ajasta, asettaa itsellesi rajoja pelaamisen suhteen tai laatia suunnitelman pelaamisen vähentämiseksi. Pelipäiväkirja kokoaa säännöllisesti raportin antamistasi tiedoista ja tekee niiden pohjalta suosituksia, joiden avulla voit päästä tavoitteeseesi.

Fill out my online form.