TEHTÄVÄKORTIT

TERVEYSOSAAMINEN 6/6

Täältä löydät terveytesi ylläpitämiseen liittyviä tehtäviä. Pääset pohtimaan ravintoa, nukkumista, mielen hyvinvointia, päihteitä, seksuaaliterveyttä, liikennekäyttäytymistä, ihmissuhteita ja kaikkia niitä valintoja, joita teet terveytesi eteen jokaisena päivänä.

Tavoitteena on pohtia omia hyvinvointiin vaikuttavia valintoja ja elämäntapoja ja ehkä myös tehdä iso palvelus itsellesi: päätös huolehtia omasta terveydestä.

Hyvinvointi on pieniä päätöksiä, joiden kertyvä vaikutus elämääsi on positiivisessa mielessä valtava.

Seksuaaliterveys ja ihmissuhteet

Seurustelu

Ihmissuhteita syntyy välttämättäkin, kun on toisten ihmisten kanssa tekemisissä. Yksinkertaisuudessaan se tarkoittaa yhteyttä kahden tai useamman ihmisen välillä. Jotta ihmissuhteet pysyisivät hyvänä, kannattaa miettiä, miten kohtelee toista. Ihmissuhteisiin kuuluu hyviä ja huonoja hetkiä. Lue lisää ihmissuhteista Väestöliiton sivuilta.

Seurusteleminen vaatii ihmissuhdetaitojen opettelemista ja siinä ihmissuhdetaidot pääsevätkin koetukselle. Seurustellessa joutuu ottamaan tekemisissään myös toisen ihmisen huomioon. Seurusteleva pari luo itse yhdessä pelisäännöt sille, mitä seurustelu on. Sen perusta on luottamus ja se, että tuntee olonsa toisen seurassa hyväksi ja turvalliseksi. Lue lisää parisuhteen vaiheista Hyvä kysymys -sivuilta (materiaalin on tuottanut Väestöliitto).

Jos et halua lähettää tehtäväkorttia sähköpostitse, huomaathan, että voit myös tulostaa tai kopioida valmiin kortin.

Fill out my online form.

Ehkäisyllä seksuaaliterveyttä

Seksuaaliterveys on se osa-alue ihmisen terveydestä, joka liittyy seksuaalisuuteen ja seksiin. Seksuaaliterveys rakentuu koko elämän ajan portaittain. Se on kasvua ja kehitystä mieheksi ja naiseksi ja sen ymmärtämistä, itsensä ja toisen arvostamista ja suojaamista. Seksuaaliterveyden kannalta on yhtä tärkeää ymmärtää, milloin tulee hakeutua lääkäriin murrosiän ongelmien vuoksi kuin osata suojautua seksitaudeilta.

Yksi tärkeä osa omasta seksuaaliterveydestä huolehtimista on ehkäisystä huolehtiminen. Ehkäisyn tarve muuttuu seurustelun eri vaiheissa ja elämätilanteiden mukaan. Kondomi on usein ensimmäinen ja paras ehkäisyvaihtoehto, sillä se suojaa oikein käytettynä seksitaudeilta ja raskaudelta (mutta ei morkkiselta ja katumukselta, niiltä suojaa vain järjen käyttö). Kondomin käyttö on myös merkki siitä, että välität itsestäsi ja arvostat kumppaniasi. Lue lisää ehkäisystä (linkki vie Väestöliiton nuorille suunnatuille sivuille). Voit myös tutustua Väestöliiton Hivistelyä-lehteen (linkki avautuu Issuu.com-julkaisuun).

Jos et halua lähettää tehtäväkorttia sähköpostitse, huomaathan, että voit myös tulostaa tai kopioida valmiin kortin.

Fill out my online form.

Seksuaalioikeudet

Seksuaaliterveyden saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi kaikkien ihmisten seksuaalioikeuksia tulee kunnioittaa ja suojata. Seksuaalioikeudet koskevat kaikkia maailman nuoria sukupuolesta, ihonväristä, seksuaalisesta suuntauksesta tai terveydentilasta riippumatta. Tutustu Väestöliiton nuorille suunnatuilla sivuilla nuorten seksuaalioikeuksiin.

Jos et halua lähettää tehtäväkorttia sähköpostitse, huomaathan, että voit myös tulostaa tai kopioida valmiin kortin.

Fill out my online form.