UPPGIFTSKORT
FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR YRKESARBETSFÖRMÅGA 4/7Här nedan hittar du uppgifter där du får fundera över och bedöma olika branschspecifika faktorer som påverkar din arbetsförmåga. Du kan ändå också själv påverka de här faktorerna. Du kommer till exempel att få fundera över arbetssäkerhet, –ergonomi, –planering och –miljö samt vilka arbetslivsregler som gäller inom ditt eget examensområde.
Målet är att du skall lära dig vilka utmaningar som finns i just ditt yrke när det gäller att upprätthålla sin arbetsförmåga, vilka faktorer som inverkar på din arbetsförmåga, hur du själv kan påverka den och på vilket sätt du kan hjälpa till att upprätthålla arbetsförmågan hos hela din arbetsgemenskap.
Du kan med ditt eget agerande påverka din egen arbetsförmåga bland annat genom att planera ditt arbete och genom att kritiskt granska på vilket sätt du utför det.
Arbetsmiljön och att planera sitt arbete
Arbetet som helhet
Arbetsredskapen och arbetsutrymmena
De arbetsredskap som man använder i arbetet skall vara lämpliga med tanke på arbetstagaren, arbetet och arbetsförhållandena. Man skall alltid kunna använda arbetsredskapen på ett säkert och smidigt sätt. Arbetsredskapen får endast användas för sådana arbeten och under sådana förhållanden som de är avsedda för. På arbetsplatsen skall man enbart använda sådana redskap som man har fått introduktion och utbildning i. När man använder arbetsredskapen skall man också följa tillverkarens instruktioner.
Det är viktigt att…
- Man har fått introduktion och utbildning i hur man skall använda arbetsredskapet.
- Arbetsredskapets storlek, form, tyngd och ytmaterial är sådana att man får ett stadigt grepp om redskapet och att det inte har vassa kanter som trycker in i händerna.
- Det är så enkelt som möjligt att använda redskapet.
- Man kan använda arbetsredskapet i en bekväm och ergonomisk ställning.
- Redskapet för så lite oljud och skakar så lite som möjligt.
- Håll de saker, tillbehör och verktyg som behövs för uppgiften i närheten. Då löper arbetet smidigare och du undviker onödigt extra arbete.
- Håll ordning och reda på arbetsplatsen och i -miljön: då blir arbetet roligare och effektivare och arbetssäkerheten förbättras. Dessutom hittar du de arbetsredskap som du behöver utan att behöva leta efter dem.
- Returnera arbetsredskapen till sina platser efter dagens slut. Om arbetsredskapen kräver dagligt underhåll skall du sköta om det i slutet av dagen. På så sätt är redskapen färdiga inför följande dag.
Källa:
Asennetta työhön – valmennusmenetelmä, Työterveyslaitos
Oljud
Om oljudet överstiger 80 dB skall man använda hörselskydd. Tumregel: när man inte längre hör normalt samtal över oljudet skall man skydda sin hörsel!
Spelregler på arbetsplatsen
Alla arbetsplatser har sina egna spelregler, dvs. regler som dikterar hur arbetet och samarbetet skall skötas. För att arbetet skall löpa smidigt är det viktigt att man har spelregler. Arbetsplatsens spelregler kan basera sig på:
- lagar och kollektivavtal
- arbetsgivarens regler eller
- avtal mellan arbetstagare och arbetsgivare.
Det är bra om alla aktörer på arbetsplatsen har en likartad bild av arbetsplatsens spelregler.